حقوق جزا

قوانین ُمقررات مطالب ومقالات حقوق جزا

حقوق جزا

قوانین ُمقررات مطالب ومقالات حقوق جزا

نگاهی به جرم قاچاق مشروبات الکلیقاچاق مشروبات الکلی در زمره جرای

قاچاق مشروبات الکلی در زمره جرایمی است که در مقالات و کتب حقوقی به طور صریح بدان پرداخته نشده است و در مواردی هم که مورد اشاره واقع گشته به طور ضمنی بوده و لذا کاملاً مورد بحث و بررسی قرار نگرفته است. چکیده
قاچاق مشروبات الکلی در زمره جرایمی است که در مقالات و کتب حقوقی به طور صریح بدان پرداخته نشده است و در مواردی هم که مورد اشاره واقع گشته به طور ضمنی بوده و لذا کاملاً مورد بحث و بررسی قرار نگرفته است، لکن در نوشتار حاضر نگارنده به بیان سیر تاریخی این جرم قبل و بعد از انقلاب اسلامی پرداخته و در این راستا مباحث پیرامون مالیت داشتن یا نداشتن مشروبات الکلی و نیز مقام صالح در رسیدگی به این جرم را مد نظر قرار داده و دلایل موافقان و مخالفان نظرات موجود در هریک از این مباحث را متذکر گشته است. در خاتمه صحیح ترین اقوال ، رویه موجود و آخرین اراده قانونگذار در این مورد نیز مورد امعان نظر قرار گرفته است.
واژگان کلیدی : قاچاق، مشروبات الکلی، رویه قضایی، سیر قانونگذاری


ادامه مطلب ...

دفاع مشروع در حقوق جزایی ایران

دفاع مشروع در حقوق جزایی ایران
تضمین حق دفاع متهم در اعلامیه جهانى حقوق بشر
ماده ۹
هیچ کس را نباید خودسرانه بازداشت ،توقیف ،حبس یا تبعید کرد.
قوانین مجازات کشورها به عنوان قوانین ماهوى مبین اساسى ترین ارزش ها و هنجارهایى است که نظم جامعه بر آن استوار است. در برابر آن قوانین شکلى رسیدگى به اتهامات بزهکاران، یعنى آئین دادرسى کیفرى است که عیار تحقق عدالت کیفرى و اجراى صحیح قوانین مجازات است. ماریو پاگانو۱ حقوقدان ایتالیایى در قرن هجدهم مى گوید: «چنانچه به کشورى ناشناخته گام نهید و مشتاق اطلاع از حد و مرز آزادى هاى مدنى در آن کشور باشید، باید به قانون آئین دادرسى کیفرى آن مراجعه کنید.» به همین جهت در یک دادرسى عادلانه اجراى قوانین آئین دادرسى نصف عدالت کیفرى است و آن نیم دیگر رعایت عدالت در تناسب جرم و مجازات است.زیرا در پرتو اجراى همین قوانین شکلى است که مى توان بزهکار و غیربزهکار را از هم تفکیک کرد و با جلوگیرى از استبداد، خودسرى و اشتباه قضات و مجریان زمینه اجراى عدالت کیفرى را مهیا کرد. وانگهى استقلال قاضى آنگاه معنى واقعى پیدا مى کند که مقررات شکلى دادرسى بستر اقدامات او باشد. از آنجایى که پذیرش فرض برائت متهم مبناى تدوین و تصویب قانون آئین دادرسى است، در صورت نفى این اصل جایى براى تدوین مقررات ناظر به رسیدگى و محاکمه وجود ندارد. تضمین حق دفاع متهم لازمه پذیرش اصل برائت است. به عبارت دیگر نمى توان دم از قبول اصل برائت زد مگر اینکه حق دفاع برابر و کامل را براى شاکى و متهم به رسمیت بشناسیم. ابن خلدون که بعضى خاورشناسان او را منتسکیوى عرب مى نامند، ۶۷۰ سال پیش در مقدمه ابن خلدون مى گوید: «...هنگامى که دو طرف دعوى خود را به نزد قاضى آورند باید در نظر و وجهه نظر و دادگرى با آنان برابرى پیشه کند تا آنکه هیچ زبردستى به جانبدارى نسبت به خویش طمع نبندد و هیچ ناتوانى از عدالت نومید نشود.»۲

 

ادامه مطلب ...

قیمومت جزائی و اولین نتایج آن

قیمومت جزائی و اولین نتایج آن


ترجمه: دکتر ایرج گلدوزیان
استاد یار دانشگاه تهران (مجتمع آموزشی عالی قم)
آقای رئیس جلسه- یاد آور میشویم که جشن صدمین سال انجمن ما بوسیله کنگره ای که در 21 و 22 ماه مه تشکیل خواهد شد برگزار می شود.
در بحث پیرامون زندان امروزی روی کارهای انجمن زندانها در طی قرن جاری توجه خواهیم کرد و میبینیم که در حال حاضر چگونه مسائل زیادی که له و علیه و آن وجود دارد مطرح میشوند. من دریافته ام که آقای ((کنا))(1) که در توسعه انجمن مافوق العاده سهیم هستند در روزهای مزبور شرکت مینماید. من به او خاطر نشان نموده ام که ما امروز درباره قیومت جزائی بحث خواهیم کرد, موضوع تکرار کنندگان جرم که بعد از رساله دکتری برای ایشان بسیار با ارزش است و قبل از تصویب قانون 1970 نیز انجمن ما مدت یکسال روی علاقه وقت خود را مصروف بررسی تحول قانونگذاری در اینمورد نمود. با وجود این آقای ((کنا)) از اینکه نتوانسته است در بین ما باشد مراتب تاسف خود را اعلام داشته و اظهار نموده است که ضمن وفاداری به افکار و عقایدی که انجمن از آنها دفاع کرده بود سیستم قیمومت جزائی را تائید نمیکند: ما نیز خیلی از عدم حضور ایشان متاسف هستیم.
امروز بعد از ظر به دو سخنران که خیلی روی قیمومت جزائی کار کرده اند و بدون تردید از جمله کسانی هستند که به مسائل مطروحه آگاهی کامل دارند گوش میدهیم:
آقای ((پلتیر)) (3) بازپرس دادگاه شهرستان پاریس جنبه قضائی و آقای ((گلدوزیان)) محقق ایرانی جنبه عملی و تجربی قیمومت جزائی را مطرح خواهند کرد.
آقای پلپیتر: این موضوعی است که من نسبت به آن اشتیاق خاصی دارم و امیدوارم که شما در این احساس من سهیم باشید. من آن را از نظر تئوری مورد مطالعه قرار داده ام , زیراسعی من براینست که رساله ای درباره قیمومت جزائی بنویسم ضمناً به عنوان بازپرس دادگاه شهرستان پاریس, خود را با مساله تکرار کنندگان جرم مواجه مییابم.

ادامه مطلب ...